Oldalak

2012. március 29., csütörtök

Grissini ("le petit baton de pain de Turin")

A grissini-t rém egyszerű elkészíteni és elegánsan szervírozható. Pizzériákban szoktak vele kedveskedni, de ne hagyjuk magunkat átverni! Számomra az igazi grissini enyhén sós, ropogós, de semmiképpen sem  pizzatésztából készül.
Giorgio Locatelli szerint Napóleon imádta a grissinit és a "le petit baton de pain de Turin" nevet adta neki. Szerinte Napóleon ezt rágcsálta a waterloo-i ütközetnél...

hozzávalók (kb 50db 25-30 cm-es grissinihez):
  • 400 g tej (ha lehet házi, vagy magasabb zsírtartalmú)
  • 20 g élesztő (természetesen friss)
  • 100 g vaj
  • 750 g liszt (kenyérliszt BL80)
  • 7 evőkanál frissen reszelt parmezán
  • 20g só
  • csipetnyi chili (elhagyható, ez már nem az eredeti recept része!!)


A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű tejet, és belekeverjük az élesztőt. A lisztet, a parmezánt, a sót, és aki szereti a csipetnyi chilit egy tálba tesszük, és az élesztős tejet fokozatosan hozzákeverjük. Ha kb. 15 percig gyúrjuk akkor lágyabb, de ugyanakkor rugalmas tésztát kapunk. Letakarva 30 percig pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk és további 30 percig pihen.

A tésztát 4 részre osztjuk, és mindegyikből téglalapot nyúltunk. 1cm-es csíkokat vágunk. A csíkokat tenyérrel és az újjainkkal sodorjuk, enyhén nyújtjuk és tepsibe fektetjük.

Előmelegített sütőben 180C-on 10-15 percig sütjük, míg világos aranyszínű és ropogós nem lesz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése