Régóta próbáltam megszerezni az eredeti olasz a pizza receptjét. Tudom, ez egy kicsit olyan mintha az eredeti pörkölt receptjét keresném. Ahány ház, annyi szokás... Mégis néhány alapvető jellemzőt és arányt figyelembe véve a sok-sok recept alapján a következő összetétel hozta meg a várt eredményt: az igazi ropogós vékony tésztát, isteni illattal. Marinám is így szereti...:)


hozzávalók:
- 1kg finomliszt (lehetőleg "00"-as liszt Olaszországból!!!!! EZ NAGYON FONTOS!! Elkészíthető más lisztből is, de az már nem az igazi pizzatészta)
- 3 evő kanál olíva olaj (extra vergine)
- 4 teáskanál (20 g) só
- 1 teáskanál (5-7 g) cukor
- 10-60 g sörélesztő
- 600 ml víz (langyos)
A sörélesztőt belemorzsoljuk a vízbe és addig keverjük amíg el nem olvad. (A receptben 10-60g élesztőt írok. Elrontani nem lehet, de én a kevesebbet szoktam használni főleg ha a tésztának van ideje állni legalább 15 órát.) A hozzávalókat összekeverjük és a vizet folyamatosan adagolva rugalmas, de nem túl kemény tésztát gyúrunk kb 8-12 perc alatt. Ebből a mennyiségből 6-8 pizza süthető (gombóconként 260g-300g). Formázzunk 6-8 gombócot. Kelesztő tálba, vagy ha nincs sima üveg vagy műanyag edénybe tesszük a gombócokat amit enyhén nedves ruhával letakarunk, hogy ki ne száradjon. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten a megdagadjon. Ha van időnk 1-2 alkalommal átgyúrhatjuk a tésztát.
Enyhén lisztezett felületen sodrófával kerekre nyújtjuk a gombócot, kb 5-8 mm vastagra. Ezután a közepétől kifelé haladva a kezünkkel nyújtjuk, simítjuk a tésztát miközben folyamatosan forgatjuk míg a kívánt 1,5-2mm-es vastagságot el nem érjük. Így a tésztánk kerek marad és a szélei magasabban lesznek, ami ha megpirul az igen finom tud lenni. (Arról nem is beszélve, hogy a feltét nem folyik le...)
Most jöhet a feltét
(A feltétről itt nem írok részletesen, de a mennyiségekre nagyon figyeljünk!! NE rakjunk rá túl sok mindent, mert eláztathatják a tésztát, ebben higgyünk az olaszoknak: ők sem teszik. Így érezzük a tészta ízét: itt is érvényes "a kevesebb néha több" elve. Nem rosszak a kimondottan pizzafeltétnek készített pizzasonkák, pizzamozzarella... de ha valódi pizzát akarunk készíteni ne sajnáljuk a pénzt eredeti alapanyagokra: parmigiano reggiano, mozzarella buffalo...)
Ezután előmelegített forró sütőben 220C-on kb 8-15 percig süssük amíg a szélei és az alja aranybarna nem lesz.
A mennyiség némileg soknak tűnhet, de nekem jó pizza tésztát kisebb mennyiségből még nem sikerült csinálnom. Ebből a mennyiségből 6 gombócot szoktam csinálni amiből 3 rögtön a mélyhűtőben köt ki. Később nagyon hálás dolog ha váratlan vendég érkezik... Az élvezeti értékéből nem túl sokat veszít, ha fokozatosan (pl.: becsomagolva meleg vízben) olvasztjuk ki és így még egy kicsit meg is tud kelni.
500g liszthez 30g az bőven elég
VálaszTörlés